Tam_Bau
MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
Készenléti terv a franciáknál

Készenléti terv a franciáknál

roadster.hu

Franciaország-szerte a rendkívüli időjárási körülmények komoly károkat okoztak a szőlőtermelésben.

Az áprilisi fagyok az ország szőlőültetvényeinek mintegy nyolcvan százalékát érintették, majd később Provence-ban pusztított az erdőtűz. Ennek ellenére az országban szeptember 6-án megkezdődhetett a szüretelés, azonban ez sem ad túl sok örömre okot.

A Comité Champagne – azaz a pezsgőgyártók hivatalos kereskedelmi szövetsége – bejelentette, hogy a régió hozamának akár hatvan százaléka is elveszhet az idei rossz időjárási körülmények miatt. Pontosabban a szervezet szerint az áprilisi, tizenkét napig tartó fagy harminc százalékkal csökkenthette a termést, majd a tavaszi hosszan tartó esőzés a penészgombáknak kedvezett. A helyzetet tovább rontja, hogy a régiót többször is jégeső sújtotta, és több mint 1200 hektár szőlőültetvényben okozott károkat, ami így a teljes termés felének elvesztésével járt.

Mégis minden kár ellenére az optimizmus győzedelmeskedett a szüret megkezdésekor. A szervezet szerint a pezsgőgyártók már hozzászoktak ahhoz, hogy nehéz körülmények között dolgoznak és kifejezetten büszkék arra, hogy minden évben felül tudnak emelkedni ezeken a nehézségeken és kiváló minőségű pezsgőkkel tudják ellátni a piacot.

Bármennyire alacsony az idei termés, nem kell nagyobb pezsgőhiánytól tartani. A Comité Champagne tulajdonképpen egy egész régióra kiterjedő tartalék készletrendszert működtet, ahol a termelőknek félre kell tenniük a készletükből, hogy a gyengébb szezon után is ki tudják elégíteni a keresletet.

Mint ismert, a francia mezőgazdasági minisztérium nyári becslése szerint a hozam hasonló lesz az 1977-eshez, amikor a szőlőtermést a pusztító fagy és a nyári záporok csökkentették, így a 2021-es évjárat mélypontot jelenthet az ágazat szereplői számra.