Tam_Bau
MENÜ
2024. október 18.
Lukács

Kinyírják, mint a katát

hvg.hu

Pénzelvonástól félnek az önkormányzatok, miután Lázár János beleszállt a helyi iparűzési adóba.

Lázár János június végén sok más mellett arról is beszélt a hódmezővásárhelyi Rádió7 műsorában, hogy javasolni fogja a kormánynak a helyi iparűzési adó (hipa) reformját, mivel úgy látja, sok önkormányzat nem a tulajdonában álló épületekre – pl. iskolák, kórházak – költi a befolyó összegeket, és nem is fejlesztésre vagy munkahelyteremtésre, hanem elmulatják, szétosztogatják, „evésre, ivásra […] sörfesztiválokra” költik kampányfogásként, hogy választást nyerjenek.

A mostani bejelentés arról szólhat, hogy mennyit lehetne még elvenni az önkormányzatoktól – kommentálta Lázár szavait a 24.hu megkeresésére Gödöllő nyolcadik alkalommal újraválasztott polgármestere, Gémesi György. Mivel kifejezetten önkormányzati adóról van szó, azt az állam nem szedheti be, legfeljebb eltörölheti. Igaz, tette hozzá Gémesi, arra is van példa, hogy a helyi önkormányzattól áttették a megyei önkormányzathoz az adóbeszedést, mint a különleges gazdasági övezetbe sorolt Gödön.

Az látszik, hogy üres az államkassza, valahonnan pénzt kell szerezni bele, és persze akár az önkormányzatoktól is el lehet szedni még bevételt, csak akkor annak a helyiek ihatják meg a levét – mondta még el Gémesi.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) fideszes elnöke, Schmidt Jenő elképzelhetőnek tartja, hogy a teljes iparűzési adót elvonják, és központilag osztják szét. De úgy véli, a kormány nem lépi meg ezt, különben „nagy haragot” vonna magára. A kormány sorra vette ki az önkormányzatok kezéből a hulladékkezelést, a vízszolgáltatást, az oktatást, az egészségügyet, így a hipa elvétele ebbe a trendbe illeszkedne. Schmidt szerint azonban már most látszik, hogy nem tudnak mindent centralizáltan működtetni. Tessék megnézni az oktatást, az sem működik.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke szerint ugyanakkor nagyon is logikus lenne a helyi adók kivégzése. A kormány ugyanis több legyet üthetne egy csapásra – leginkább elérhetné, hogy az önkormányzatok teljesen a kabinetre legyenek utalva anyagilag. Ő több olyan jelet is lát, amelyek a helyi adók megszüntetésére utalnak – szakmai egyeztetéseken, háttérbeszélgetéseken elhangzottakból is kiolvasható a szándék. Ruszin olyannak látja a helyzetet, mint amikor 2019-ben megjósolta a kata kinyírását, amiből először cáfolat, majd vizsgálat lett, végül 2022-re jelentős nyirbálás, amit az adószakértő akkor felnégyelésnek minősített.