Megkezdődött a szüret...
...kisebb mennyiség, de kiváló minőség várható
A mennyiség várhatóan átlagos, néhol akár 20%-kal kevesebb, a minőség viszont kiváló lesz. Erre számít a szőlész-borász szakma, mind a villányi, mind a balatonboglári borvidéken. A szekszárdi és a tolnai borvidéken is hasonló várakozás van, de a mennyiség valamivel kevesebb lesz a vártnál, ami a május végi jelentős jégeső-kárnak köszönhető. A lékinyerés is bizonytalan, ezért olyan vélekedést is megfogalmaztak, hogy sem a szőlőtermelő, sem a szakma nem jár jól. Az Irsai Olviérrel, Csabagyöngyével kezdték több helyen a szüretet, a fehérszőlőfajták szedése után a rozénak, sillernek való kékfajták következnek. A szakemberek bíznak abban, hogy a következő másfél hónapban mérsékelten meleg és csapadékos marad az időjárás, akkor jó évjáratú borok születhetnek. Ezt a villányi borvidék hegyközségi titkára, Nagy Gergely is megerősítette, aki elmondta, hogy ahol lehet, gépesítik a pincészetek a termelést. Ám az elszabaduló energiaárak és egyéb költségek növekedését a termelők kénytelenek lesznek a borok árában is érvényesíteni.