Mélyponton a világ borfogyasztása
A globális borfogyasztás 2002 óta nem volt olyan alacsony szinten, mint 2020-ban.
A tavalyi lehet a legrosszabb év 2002 óta a borfogyasztás szempontjából, a visszaesés a 2008–2009-es globális pénzügyi válságot követően tapasztaltakkal összevethető – írja a Növekedés.hu a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) előzetes éves jelentésére hivatkozva. A járványt leginkább a minőségi borok piaca szenvedte meg, de jelentős volt a visszaesés a pezsgőfogyasztásban is, ami a könnyű habzó bort, a proseccot nem érintette ilyen mértékben. Ugyanakkor a dobozos borok értékesítése erőteljes növekedést ért el.
Miközben a kereslet csökkent, a világ bortermelése 2,5 millió hektoliterrel 260 millió hektoliterre nőtt 2020-ban. A világ bortermelésének több mint felét három ország adja: Olaszország, Franciaország és Spanyolország. Jelentős mennyiségben készül még bor az USA-ban, Argentínában, Ausztráliában, Chilében és a Dél-Afrikai Köztársaságban, ez a 8 ország adja a globális termelés 77 százalékát.
A jelentés szerint a szőlőültetvények területét (nemcsak a bor-, hanem a csemegeszőlő és a mazsola termesztése céljából ültetetteket is), beleértve a még nem termelt fiatal szőlőt is, 2020-ban 7,3 millió hektárra becsülik. Ez az adat nagyjából 2017 óta változatlan.
A Top 10 legtöbb bort fogyasztó ország, millió hektoliter/mhl: USA: 33 mhl, Franciaország: 4,7 mhl, Olaszország: 24,5 mhl, Németország: 19,8 mhl, Egyesült Királyság: 13,3 mhl, Kína: 12,4 mhl, Oroszország: 10,3 mhl, Spanyolország: 9,6 mhl, Argentína: 9,4 mhl, Ausztrália: 5,7 mhl.