Takarmányból kincs
India napraforgó olaj fogyasztásának kétharmadát szerzi be Ukrajnából békeidőben.
Keresett lett a rizskorpa Indiában, miután a világ legnagyobb étolaj-importőr országa megoldásokat keres az olajhiányra.
A rizshántolás során keletkezett mellékterméket hagyományosan állatok etetésére használják. Az elmúlt években azonban olajat kezdtek készíteni belőle, ami igen népszerű a tudatosan étkezők körében, bár sokkal drágább, mint más növényi olajak.
A rizskorpa olaj az indiai olajfogyasztásnak egyelőre csak kis részét teszi ki, de az étolajak körében a leggyorsabban növekszik a népszerűsége.
Az étolajok világpiaci ára egyre emelkedik, miután Ukrajna volt a napraforgó olaj egyik legnagyobb exportőre, Indonézia pedig megtiltotta a pálmaolaj kivitelét. Az ukrajnai áru piaci hiányával megnövekedett a kereslet a rizskorpa olaj iránt. Az íze ráadásul hasonlít a megszokott napraforgó olajéra.
A rizskorpa olaj korábban 25 százalékkal volt drágább, mint a többi étolaj, de az utóbbi hónapokban már olcsóbb Indiában, mint az importált olajok: a rizskorpaolaj tonnája 147 ezer rúpia (700 ezer forint), míg a napraforgó olajé 170 ezer rúpia (825 ezer forint).
A versenyképes árak március óta fellendítették a keresletet a rizskorpa olaj iránt, amivel a gyártók igyekeznek lépést tartani.
A rizshántolókban a rizskorpa már nem a melléktermék, hanem a fő termék – mondta Reutersnek a Ricela Group vezetője, amely India legnagyobb rizsolaj előállítója.
A cég a következő két hónapban az olajfinomító kapacitását napi 750 tonnára kívánja növelni a jelenlegi 600 tonnáról.
Ugyanakkor nincs elég olajfeldolgozó a rizshántolók körzetében. A rizskorpát a hántolás utáni 48 órán belül fel kell dolgozni, hogy alkalmas legyen emberi fogyasztásra.
A rizskorpa már drágább mint a rizs: 30 ezer rúpia (145 ezer forint) körül van egy tonna, míg a rizs 19 ezer rúpiába (90 ezer forint) került.
A rizskorpa olajnak koleszterincsökkentő és antioxidáns hatást tulajdonítanak.