Tam_Bau
MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
„Termosztorony” épül Berlinben

„Termosztorony” épül Berlinben

gyartastrend.hu

A cél az orosz energiától való függetlenedés felgyorsítása.

A kávétermoszokhoz hasonló funkciójú, hatalmas acéltorony építésébe kezdtek Berlinben. A Spree folyó közelében magasodó létesítmény feladata a német főváros háztartásainak hőellátása lesz. A torony kialakításáért egy Vattenfall nevű, közüzemi szolgáltató vállalat a felelős.

A 45 méter magas objektum 56 millió liter forró víz tartalékolását teszi majd lehetővé. A henger alakú építmény (ideiglenesen) Európa legnagyobb hőtároló létesítménye lesz, és a lakosság kiszolgálását előreláthatólag már a soron következő télen megkezdheti. Ez azért fontos, mert így, részlegesen, az oroszországi forrásból származó gáz esetleges elapadását már idén ellensúlyozni lehet vele.

Az 50 millió euróból megvalósuló „termosztorony” hőkapacitása 200 megawatt lesz. A tartály Berlin melegvízszükségletét nyáron csaknem 100, télen pedig körülbelül 10 százalékban tudja majd kielégíteni.

A jelenleg aktív távfűtési rendszerek jellemzően fosszilis tüzelőanyaggal működnek, amivel jelentősen növelik az éghajlatváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátás mértékét. Az új, berlini objektum ezzel szemben klímabarát lesz, a benne tartalmazott víz felmelegítéséhez ugyanis a különböző német szél- és naperőművek által megtermelt, ám hasznosítatlan zöld energiát fogják becsatornázni.