Új szupergyümölcs Spanyolországból
Kemény 11 fejlesztőmunkával szilva-kajszi hibrideket hoztak létre a spanyolok.
Céljuk egy új szegmens kialakítása a prémium kategóriás csonthéjas gyümölcsök piacán. Terveik szerint az új gyümölcsök Európában szünet nélkül, egész évben elérhetők lesznek.
A spanyol Ibergen Frutales 11 év fejlesztőmunkával fajközi szilva-kajszi hibrideket hozott létre, és ezzel egy új termékszegmenst szeretne nyitni a prémium kategóriás csonthéjas gyümölcsök piacán - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Jelenleg négy fajtát szabadalmaztattak, amelyek még bejegyzésre várnak, és már 20 hektáron termesztik is ezeket Spanyolországban, illetve kísérleti telepítésre leszerződtek Franciaország, Olaszország, Chile és Dél-Afrika egyes termelőivel, mivel az a cél, hogy az új gyümölcsök Európában szünet nélkül, egész évben elérhetők legyenek. Az új fajták magas cukortartalmúak (valamivel 20 Brix alatt), 55-65 mm átmérőjűek, keménységük pedig 2,5-3,8 kg/cm2 közötti.