Városi gombafarmok Berlinben
A városi gombafarmok nagy mértékben hozzájárulhatnak az élelmiszerellátás fenntarthatóságához.
Berlinben forgatott a DW Magyar. Riportfilmjükben azt a kérdést járják körül, hogyan lehet az erdő helyett a városból ellátni gombával az éttermeket? Vajon lehet-e friss és egészséges élelmiszert előállítani helyben, a metropoliszokban is?
A témával foglalkozó szakemberek már jónéhány éve próbálkoznak olyan városi farmok kialakításával, amelyek révén nagyobb mértékben válhatnak önellátóvá a nagyvárosok. A cél, hogy kevesebb energiát, vizet és földet használjanak fel ehhez és hogy az élelmiszereket ne kelljen messziről, nagy távolságokra szállítani, azaz csökkenjen az élelmiszer karbonlábnyoma. Egy berlini mezőgazdasági startup kiváló minőségű ehető ázsiai gombákat termeszt egy volt raktárépületben – példájuk követhető és követendő.
A videó alatt egyetlen hozzászólás olvasható, melynek szerzője azt veti fel: miközben mi már a kort megelőzve, a budafoki óriási pincékben (melyek akkorák voltak, hogy még egy teherautó is elfért bennük) már évtizedek óta termeltünk gombát, hogyan válhattunk mára sereghajtóvá?