MENÜ
2024. október 18.
Lukács

A hangyák diagnosztizálnak és kezelik a sérüléseket

prove.hu/Kőrösi Bogdán

Újabb példája ez a közösségben élő rovarok dolgozóinak egymásrautaltságára.

Egy amerikai hangyafaj tagjai életmentő sebészeti beavatkozásokat, amputációkat hajtanak végre egymáson a túlélés érdekében egy új kutatás szerint – adta hírül a The Guardian.

 A hangyák bizonyos mértékig képesek diagnosztizálni a sérülést, és annak megfelelően kezelni azt, így maximalizálva a sérült egyed túlélési esélyeit – mesélte Dr. Erik Frank, a University of Lausanne kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Kísérletükben sérüléseket okoztak a hangyaboly egyes tagjainak lábain, és megvizsgálták, milyen módon reagálnak a kolóniában élő hangyák. Érdekes módon voltak olyan (alsó) sérülések, amelyeket csak fertőtlenítettek, de nem amputáltak. Míg a legtöbb fentebb keletkezett sérülés kapcsán eltávolították a sérült végtagot, mivel ebben az esetben nagyobb volt a veszélye fertőzés kialakulásának.

Erik Frank elmondta, hogy a vadászni vagy gyűjtögetni induló hangyák körülbelül 10-11 százaléka hordoz valamilyen sérülést korábbról. Vagyis az ellátott hangyák továbbra is értékes és nem elhanyagolható részét képezik a kolóniának.

Újabb példája ez a közösségben élő rovarok dolgozóinak egymásrautaltságára. Egymást segítve egyúttal a kolónia túlélését is segítik. A dolgozó méhek táncot lejtenek, hogy a többiek tudtára adják a táplálékforrás helyét. Más dolgozók feláldozzák magukat a kolóniáért. Ebben az esetben a dolgozók amputálják a többiek sérült vagy fertőzött végtagjait – kommentálta az eredményeket prof. Francis Ratnieks, a University of Sussex munkatársa, aki közvetlenül nem vett részt a kutatásban.

A hangyák esetében már volt információnk arról, hogy létezik náluk a sebgyógyítás és -kezelés gyakorlata. Ezért prof. Ratnieks nem is volt különösebben meglepve az eredmények kapcsán.