MENÜ
2024. szeptember 16.
Edit

A jól működő gépek „szíve és tüdeje”

gepmax.hu / Robotka Norbert szervizmérnök

A mai korszerű erőgépek alapvető tartozékai a nagyteljesítményű klímaberendezések.

Ezek a berendezések extrém körülmények között is biztosítják a gép kezelőszervén beállított hőmérsékletet, ami komfortossá teszi a gép kezelését üzemeltetés közben a forró nyári napokon, a páratartalom csökkentésével ideális hőmérsékletet garantál. Használatával csökken a zajterhelés és nemcsak nyári kánikulában hasznos. A téli időszakban biztosítja a kiváló láthatóságot.
A tisztítás és karbantartás azonban fokozott jelentőségű, hiszen, amikor a hőmérséklet megemelkedik, előtérbe kerül a klímaberendezések jelentette veszélyforrás, írja a gepmax.hu. Az őszi és téli leállást követően hosszabb időn keresztül üzemen kívül helyezett berendezések a ventilátor motor bekapcsolást követően, hőcserélőről leválasztva, betegséget okozó anyagokat juttathatnak a kabintérbe. Ezeknek a részecskéknek a belégzése megbetegedést okoz: a nyálkahártya irritációját, fáradékonyságot fejfájást, de allergiát vagy más légúti betegséget is előidézhet. Erőgépek, mezőgazdasági járművek esetén fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő tisztításra, mivel ezeknél jóval kisebb a légtér más járművekhez képest.
A káros részecskék ellen a fülkeszűrő betét, pollenszűrő cseréjével és speciális klímatisztító folyadékkal lehet védekezni. Kaphatók tisztító sprayk a baktériumok és penészgombák eltávolítására, de a tökéletes tisztítási eredmény érdekében érdemes szakszervizhez fordulni. Fontos tudni, hogy a tökéletes hűtéshez a kondenzátor (klímahűtő) tisztasága is hozzájárul.