Az édesítőszer még mindig jobb, mint az elhízás káros hatása
Egy új kutatás kifejezetten ajánlja a WHO által rákkeltőnek minősített édesítőszereket.
A nagy mennyiségben fogyasztott cukor semmiképp sem egészséges, viszont az édes íz tagadhatatlanul kellemes. Megoldást jelenthetnek az édesítőszerek, és egy új tanulmány, a korábbi figyelmeztetésekkel ellentétben, kifejezetten javasolja ezek fogyasztását.
A sok cukor ugyan ártalmas, viszont a cukorpótló mesterséges édesítőszerekkel szemben is vannak bőven fenntartások. Olyannyira, hogy nemrégiben a WHO kifejezetten intett az édesítők használatától. De vajon mennyire használják az édesítőszereket?
A Georgetown Egyetem friss tanulmányából az derült például ki, hogy még az édesítőszert tartalmazó termékekben is a hozzáadott cukrok dominálnak, és a termékek 87 százaléka így készült. Az édesített termékek mindössze 8 százaléka tartalmaz csak alacsony vagy kalóriamentes édesítőszert (LNCS), 5 százalékuk a pedig a kettő kombinációjából áll. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az LNCS fokozott használatára van szükség a jelentős mennyiségű hozzáadott cukrok eltávolításához, és a modern cukorpótlók hatékony és biztonságos módszert kínálnak erre.
De akkor mi a helyzet a WHO figyelmeztetésével? Ezt a nézetet nem mindenki osztja, sőt az amerikai Forbes szerzője szerint, aki maga is részt vett a tanulmány elkészítésében, tekintélyes akadémiai bírálók által jóváhagyott tucatnyi tudományos tanulmány alapos áttekintése után az látható, hogy ha alacsony vagy nulla kalóriatartalmú édesítőszerekkel helyettesítik a cukrokat, akkor az fogyáshoz és alacsonyabb testtömeg-indexhez (BMI) vezet, és e szerek nem befolyásolják a vércukor- és inzulinszintet. Ezek a randomizált, kontrollált vizsgálatokként ismert vizsgálatok az ok-okozati összefüggés meghatározásának arany standardját jelentik, ellentétben a médiában gyakran idézett megfigyeléses tanulmányokkal.
A fogyasztók egyre jobban figyelnek a cukorbevitelre, nem véletlen, hogy például az Egyesült Államokban a „cukortartalom” és a „hozzáadott cukrok” az élelmiszerek címkéin leggyakrabban látható négy elem között szerepelnek (a másik kettő a kalória és a nátrium).
Az emberek leginkább az ételek íze miatt választanak, és épp az édesítőszerek jelenthetnek megfelelő megoldást a testsúly és a cukrok evésének problémájára. Ráadásul, legalábbis az idézett cikk szerzője szerint, a mai édesítőszerek biztonságosak.
Mivel a WHO azt ajánlja, hogy a fogyasztók a bevitt kalória 10 százalékára korlátozzák a hozzáadott cukrot, a georgetowni kutatók szerint több élelmiszerben és italban kellene az LNCS-t beépíteni, hogy elérjék ezt a célt. Ehhez mindenekelőtt bizonyos tévhiteket kell leküzdeni. Például hogy tekintettel a „teljesen természetes” összetevők növekvő előnyben részesítésére, sok fogyasztó automatikusan azt feltételezheti, hogy bármi, ami nem természetes vagy mesterséges, nem biztonságos.
Összességében a szakemberek arra az álláspontra jutottak, hogy ha a közegészségügyi szervezetek el akarják érni a hozzáadott cukor csökkentésével kapcsolatos céljaikat, fokozniuk kell és kommunikálniuk kell az LNCS hatékonyságát és biztonságosságát a fogyásában. Ez nagyban hozzájárulhatna a fogyasztói zavarok tisztázásához. A bizonyítékok azt sugallják, hogy a közegészségügyi közösségnek csak a legjobb tanulmányokat kellene felhasználnia ahhoz, hogy határozott álláspontot alakítson ki az LNCS használatával kapcsolatban. A hozzáadott cukrok csökkentése érdekében az élelmiszer- és italgyártó cégeknek több termékükbe kellene beépíteniük az LNCS-t.
A nagy képre kell koncentrálnunk – írja a fentebb idézett cikkíró. Amerikában ma járvány a túlsúly és az elhízás, és az olyan szervezetek, mint a WHO, azt állítják, hogy a hozzáadott cukor és az azt kísérő kalóriák egyértelműen ludasok ebben. Ha pedig a fogyasztók olyan termékeket akarnak, amelyek ízletesek, és azzal a plusz előnnyel is járnak, hogy kevésbé károsak, az LNCS több termékkel is szóba kerülhet. Fel kell használni a tudomány eredményeit, és teret kell adni ezeknek az összetevőknek.