MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Chippel az agyában csodákra képes

Chippel az agyában csodákra képes

hvg.hu

Játszani és sakkozni is tud a számítógépén Nolan Arbaugh, az első ember, akinek az agyába Neuralink-chipet ültettek.

Az Elon Musk-féle Neuralink még januárban ültetett egy agy–számítógép interfész (BCI) chipet egy ember agyába, így megkezdődött az első, élő emberen végzett klinikai vizsgálat.

A cég most kiadta az első felvételt is a páciensről: a 29 éves Nolan Arbaugh, aki nyolc éve egy búvárbaleset következtében nyaktól lefelé lebénult, most a gondolataival tudja mozgatni a számítógépes egeret.

A férfi szerint a beültetés „szuper egyszerű” volt, ezután csak meg kellett tanulnia azt, hogy megkülönböztesse a „képzelt mozgást” a „mozgási kísérlettől” – így vált lehetővé számára, hogy el tudja sajátítani az egér mozgatását.

A kiadott felvételen – amelyen a Neuralink egyik mérnöke is látható – a férfi bemutatja, amint a BCI segítségével egy kurzort mozgat a laptop kijelzőjén, és megállítja a zenelejátszást. A felvétel és az elmondottak alapján még sakkozni is tud így a gépén, ahogyan a Civilization VI címmel is tud játszani.

Arbaugh elmondta: korábban például a szájába vett pálcikákkal tudta csak használni a számítógépét, a BCI révén azonban már hosszabban tud játszani is. Megjegyezte: egy töltéssel nyolc órát bír az implantátum, bár az nem ismert, hogy miként lehet feltölteni.

A tapasztalatai eddig összességében pozitívak a BCI-vel, noha még nem tökéletes – futottak már néhány problémába. „Nem akarom, hogy az emberek azt gondolják, ez az út vége. Sok munka van még, de már most is megváltoztatta az életem” – mondta.