Tam_Bau
MENÜ
2024. szeptember 8.
Mária, Adrienn
Csőd lehet a vége

Csőd lehet a vége

agraragazat.hu/Kohout Zoltán

Még az angol király is kiállt azért, hogy Nagy-Britannia legyen az első európai állam, ahol betiltják az élőállat-kiszállítást.

Csak éppen a piaci szereplők nem örülnek ennek: túlkínálat, a kis- és középgazdaságok csődje lehet a vége.

Május 20-ától új tilalom lépett életbe az élő állatok exportjára Nagy-Britanniában, miután a király is jóváhagyta az állatjóléti törvény állatállomány-exportra vonatkozó módosítását. Az angol király tavaly ősszel azzal érvelt az élőállat-kivitel betiltása mellett, hogy a – máskülönben Anglia számára számos területen roppant hátrányos – Brexit után végre az Egyesült Királyság lehet az első, ahol ilyen szigorú tiltás születik. A jogszabály megtiltja az élő állatok, köztük a szarvasmarhák, juhok és vágó- és hizlalás céljából történő kivitelét Nagy-Britanniából (kivétel például a sport- vagy kiállítási célú állatszállítás).

Tény, hogy a hosszabb utakon az állatok sok esetben szenvedésnek, hőmérsékleti, elhelyezési és más hatásoknak vannak kitéve. Hajón például kétszer nagyobb az esélye az állomány teljes pusztulásának, mint szárazföldi utakon. Igaz, mint minden másban, az európai kultúra az állatjólét terén is a világ leginkább humánus régiójának számít.