Egészséges kenyér, magvakból
Támogatja a fogyást és az emésztést ez a kenyér: tele van rostokkal és fehérjékkel.
A nyers len- és napraforgómag-kenyér tele van értékes rostokkal és esszenciális zsírokkal is, a cikkben részletezett recept az olasz lepénykenyér, a focaccia alapján készült.
A lassú felszívódású szénhidrátokat biztosító zöldségkenyér passzol akár saláták, levesek mellé, de szendvicseket is lehet belőle készíteni. Nyers lenmagkenyér házilagA nyers házikenyér készítésének a titka, hogy a sütőt maximum 45 fokra szabad csak "előmelegíteni", így lesz megfelelő az állaga, és nem keményedik meg túlzottan.
Hozzávalók
150 gramm lenmag
150 gramm napraforgómag
2 közepes, kockára vágott vöröshagyma
300 gramm felkockázott paradicsom
3 evőkanálnyi olívaolaj
1 teáskanálnyi só
1 evőkanálnyi rozmaring
1 evőkanálnyi kakukkfű
Elkészítés: A lenmagot és a napraforgómagot helyezd konyhai robotgépbe, és magas fokozaton őröld finomra, míg lisztszerű állaga nem lesz. Ezután add hozzá a többi hozzávalót, és turmixold össze nagyjából 10 másodpercig, hogy darabos tésztamasszát kapj.
Az így kapott tésztát oszlasd el egy kibélelt sütőtálcán, aminek az aljára szórhatsz némi lisztet, hogy ne ragadjon le, majd 45 fokon légkeveréses sütőben szárítsd minimum másfél, maximum 12 órán át. Miután elkészült, vágd fel 12 darabra, és tedd egy légmentesen zárható edénybe. A hűtőben tárolva egy hétig eláll.A zöldségkenyér hatása a fogyásraA zöldségkenyerek tökéletes kiegészítői az egészséges étrendnek. A rostokban gazdag étkezés bizonyítottan hozzájárul a fogyáshoz, mivel elnyújtja a jóllakottságérzetet. Az emésztőrendszer egészséges működését is támogatja, tekintve, hogy a rostok táplálják a jótékony bélbaktériumokat, és kiegyensúlyozzák a bélflórát.A lenmag és a napraforgómag egyaránt kiváló omega-3 és omega-6 zsírforrás, és fehérjetartalmuk is kiemelkedő. Ez utóbbi elnyomja az éhségért felelős gherlin hormon termelődését, így csökkentheti a napi bevitt klóriamennyiséget, emellett az izmokat is táplálja.
Összességében a zöldségkenyér szerencsésebb választás a megszokott helyett, de aki nem tud vagy nem akar lemondani a hagyományos verzióról, az válassza inkább a teljes kiőrlésű, a kovászos vagy a rozskenyeret.Olvass tovább: 8 alternatíva kenyér helyett, ami kevés szénhidrátot, sok rostot tartalmazFogyókúra alatt sokaknak a legnehezebb a kenyér fogyasztását mérsékelni. Szerencsére vannak olyan alternatívák, amik kevesebb szénhidrátot tartalmaznak.