MENÜ
2024. május 17.
Paszkál
Egy korty alkoholt sem ivott, mégis pozitív lett az alkoholszonda

Egy korty alkoholt sem ivott, mégis pozitív lett az alkoholszonda

femina.hu / Blitzer Enikő

Nagyon ritka betegségben szenved a belga férfi.

Egy belga férfit azok után mentettek fel az ittas vezetés vádja alól, hogy az alkoholtesztje a megengedett alkoholszint négyszeresét mutatta ki. Az ok egy különleges betegség, amiben csupán néhányan szenvednek a világon - mesélte az esetet az Unilad.

Anélkül lesz részeg, hogy alkoholt innaA fent említett férfi az úgy nevezett ABS-szindrómában szenved, melynek köszönhetően a szervezet a cukrot és a keményítőt tartalmazó élelmiszereket alkohollá alakítja át. A bélfermentációs szindrómaként is ismert betegségben szenvedők anélkül lesznek így részegek, hogy egy csepp alkoholt innának. Nagyon nehéz diagnosztizálni a betegséget, mivel könnyen más betegségekkel magyarázzák a tüneteit. Csupán néhány diagnosztizált esetről van tudomás, és őket is csak azért sikerült beazonosítani, mert a rendőrség ittas vezetésért megbüntette őket.
alkoholszonda

Ahogy az a sörfőzdében dolgozó belga férfival is történt, akit először 2019-ben ítéltek el ittas vezetésért, amikor még nem volt tudatában a betegségével. Ugyan nem értette, hogy lehetséges ez, hiszen semmit sem ivott, ekkor még nem derült fény a titokra. 2022-ben ismét megbüntették, pedig bevallása szerint csupán előző nap ivott meg két pohár sört. Mégis jócskán a megengedett határ felett volt az alkoholszintje. Ezek után orvoshoz ment, ahol végül kiderült, hogy ABS-ben szenved. Egy vizsgálat bizonyította be a diagnózist, amiben 24 órán keresztül cukorban gazdag ételeket evett, a teste a szénhidrát nagy részét pedig alkohollá alakította át.
A cikk az ajánló után folytatódik

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a nemi egyenlőtlenség és a toxikus maszkulinitás jelenségéről beszélgettünk. Mi a különbség a férfiség és a férfiasság között? Mi számít toxikus maszkulinitásnak, miért alakult ki, és vajon köze van-e a Metoo mozgalomhoz? Miért van annyira kevés női vezető, és miért csak férfias személyiségű nők kerülnek vezetői pozícióba? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat Szél Dávid pszichológus, Leszkovszki Máté újságíró, és Pintér Ada.

Hasonló esetekA bíróságon bemutatott orvosi bizonyítékok alapján a belga férfit felmentették az ittas vezetés vádja alól, és a jogosítványát is megtarthatta. A bíró viszont étrendje megváltoztatására kötelezte, és alkoholszonda használatát javasolta számára, amivel megmérheti, mennyi az alkoholszintje. Az állapota ugyanis nem ad neki automatikus felmentést a jövőbeli igazoltatásokra. Korábban szintén ABS-szel diagnosztizáltak egy amerikai tanárt, akit folyamatosan az igazgatói irodába hívattak állítólagos alkoholos lehelete miatt. Anélkül persze, hogy bármit is ivott volna. Végül nála is azonosították a betegséget, amire a diéta és a szénhidrátok kerülése a megoldás. Emellett néhány gombaellenes szer és antibiotikum, valamit probiotikum is segíthet, amivel helyreállhat a bélflóra egyensúlya.