MENÜ
2024. október 18.
Lukács

Elkerülhető a vadgázolás – diákok találmánya lehet a megoldás

vezess.hu / Kovács Miklós

Több ezer vadgázolásos balesetet előzhet meg a találmány, amit pár középiskolás lány rakott össze.

A vadgázolás világszerte komoly közlekedési probléma, nem csak a hazai utakon jelent gondot. Az Egyesült Államokban, Colorado államban a hegyi utakon, nagy erdők közelében magas az elütött vadak miatt bekövetkező balesetek száma. Négy diáklány fejlesztése viszont segíthet megelőzni a bajt.

Tipikus délutáni tudományos projektnek indult a dolog, ami megszokott az USA-ban. A középiskolának számító, természettudományokra összpontosító STEM School Highlands Ranchen négy számítástechnikai mérnöknek tanuló kis csapat pár filléres eszközből épített működőképes detektort, ami képes észlelni az út szélén feltűnő vadakat.

Az ötlet annyira meggyőző volt, hogy egy állami pályázaton 12 000 dollárt nyertek az első prototípus megvalósítására. Az általuk összeállított szerkezet egy kamerából és egy feldolgozóegységből áll. Utóbbiban történik a varázslat, az eszközre telepített mesterségesintelligencia-modell felismeri a hőkamerán feltűnő szarvas, őz alakját, és még idejében figyelmezteti a sofőrt a veszélyre. Mindezt másodpercenként nyolc állókép alapján, ami elég lehet akár 90-100 km/órás tempónál is ahhoz, hogy időben jelzést küldjön a vezetőnek.

Ezt természetesen a valóságban is tesztelni kell majd, eddig csak laboratóriumi próbák során működött a techika, ami így is ígéretes alternatívája a sokkal nagyobb összegeket felemésztő fejlesztéseknek. A csapat számára ez lesz a következő lépés, a gyakorlati teszthez vélhetően valamelyik szülő autóját használják majd – olvasható az Autoweek.com cikkében.

A fejlesztés előnye lehetne, hogy ez egy utólag telepíthető, bármilyen autóval működő eszköz lenne, ami nem csak a legfrissebb luxustípusok vásárlóinak jár. A fejlesztőcsapat becslése szerint most 300-600 ezer forintnyi dollár lenne a reális ára a szerkezetnek, de később a fejlesztéssel és a gyártás beindulásával csökkenhet ez az összeg.