Javítja a májműködést, beindítja a fogyást
A rózsatea számos áldásos hatással bír a szervezetre nézve, védi a májat, és még a fogyást is beindítja..
A rózsát jótékony hatásai miatt már több ezer éve használják gyógyászati célokból. Több mint 130 rózsafajtát ismerünk, és mindegyik alkalmas az emberi fogyasztásra.
A rózsatea legtöbbször szárított rózsabimbókból vagy illatos szirmokból készül. Érdemes gyakran fogyasztani a zéró kalóriás italt, mert a virág áldásos vegyületei kioldódnak, és kifejtik hatásukat.
Javítja a májműködést
Egy 2021-ben végzett kutatás szerint a Rosa damascena, azaz damaszkuszi rózsából készült por fogyasztása után a nem alkoholos zsírmájban szenvedő résztvevőknek jelentősen javult a májműködésük, csökkent a derékbőségük és a koleszterinszintjük. Kiegyensúlyozott életmód mellett a rózsákban lévő vegyületek még a máj védelmét is szolgálhatják.
A kísérlet 12 héten keresztül tartott, naponta 3 gramm rózsaőrleményt fogyasztottak az alanyok. Ezt a hatását korábban, már 2017-ben is górcső alá vették, és azt állapították meg, hogy javíthatja az oxidatív stressz okozta májszöveti károsodásokat. Ez utóbbit magas antioxidáns-tartalmának köszönheti. A rózsateában fellelhetőek a polifenolok, sőt egyes tanulmányok szerint még a zöld teánál is többet tartalmaz.
Beindítja az anyagcserét
A rózsatea főleg vízből áll, ami hidratálja a szervezetet, és fokozza az anyagcserét, már 500 milliliter víz 30%-kal gyorsítja fel az anyagcserefolyamatokat. Az olyan zéró kalóriás italokból, mint a sima víz vagy az ízesítetlen teák, legalább napi nyolc pohárral kellene fogyasztani.
Nincs benne kalória
Mivel a rózsatea egy növényi forrázat, gyakorlatilag elenyésző kalóriát tartalmaz, így bármennyit lehet belőle inni. Fogyasztásának nem ismert kockázatos hatása, mindenesetre pollenallergiások kúraszerű használata előtt kérjék ki a kezelőorvosuk véleményét - egyébként alacsony pollenkibocsájtása miatt még allergiások számára is jó választás lehet szobanövényként a rózsa.
A rózsatea nem egyenlő a csipkebogyóteával, az előbbi magából a növény szirmaiból készül, utóbbi pedig a terméséből, a csipkebogyóból. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a csipkebogyótea ne lenne hatékony fogyás alatt, de a kevésbé ismert rózsatea kiegyensúlyozott táplálkozás mellett szintén elősegítheti a zsírégetési folyamatokat, főleg hasi tájékon. Mutatunk hozzá egy pofonegyszerű receptet is.Rózsatea receptjeiRózsateát általában ebből a négy fajtából készítik el: fehér rózsa, Rosa alba, százlevelű rózsa, Rosa centifolia, damaszkuszi rózsa, Rosa damascena és a parlagi rózsa, Rosa gallica, de sok más fajt is használnak hozzá. Friss vagy szárított szirmokból is elkészíthető. Olyat válassz, amit nem kezeltek vegyszerekkel, és főzés előtt mindig alaposan tisztogasd meg őket.Friss szirmokból készítve nagyjából 70-100 gramm mosott rózsasziromra lesz szükséged. Forrald fel a szirmokat 700 milliliter vízben 5 percen keresztül. Ha elkészült, leszűrés után már fogyaszthatod is a teát.
Akár szárított rózsaszirmokból, bimbókból is készülhet a meleg ital, ez esetben egy evőkanálnyi rózsát tegyél egy csészébe, forrázd le, majd áztasd 10-20 percig attól függően, milyen típusút használsz. A boltokban kapható rózsateáknál mindig jelölik a hőmérsékletet és a pontos főzési időt is, amit az élvezeti érték megőrzése érdekében ajánlott betartani.