Tam_Bau
MENÜ
2024. szeptember 16.
Edit

Kiberbiztonság a mezőgazdaságban

bitcoinbazis.hu / GT / Fotó: freepik.com

Zsarolóvírus támadás miatt pusztult el egy tehén és borja Svájcban, kiemelt kép.

A svájci Hagendorn településen élő Vital Bircher egy reggel SMS-t kapott fejőrobotjától. Az üzenet arról tájékoztatta, hogy a robot nem kap adatokat a számítógépről. Bircher mindaddig nem gyanakodott semmi rosszra, amíg be nem lépett az istállóba, és látta, hogy a fejőgép kijelzője teljesen sötét. Ekkor azonnal kapcsolatba lépett a gép gyártójával, ahol az egyik alkalmazott közölte vele, hogy hackertámadás áldozata lett.

Az eset még kilenc hónappal ezelőtt történt, de a „Luzerner Zeitung” csak nemrégiben számolt be róla először. Bircher megtagadta a hackerek által követelt 10.000 frankos váltságdíj kifizetését, így elvesztette a hozzáférést a gazdaság működéséhez szükséges fontos adatokhoz.

Az elvesztett adatok között szerepeltek azok az információk is, amelyek alapján Bircher meg tudta volna állapítani, mikor kell a teheneit megtermékenyíteni. A pontos információk hiánya komplikációkhoz vezetett, melyek következtében az egyik borjú elpusztult az anyaméhben. A gazdának végül el kellett altatnia a tehenet is. „Meg vagyok győződve arról, hogy a hackertámadás nélkül megmenthettem volna a tehén életét” – mondja Bircher.

Az NZZ-nek nyilatkozva Bircher elmondta, hogy a feltört számítógép modern, technikailag fejlett eszköz volt, amelyet mindössze egy évvel korábban vásárolt. A gépen Windows 11 futott, és vírusirtó programmal is ellátták.

 Marc K. Peter, az Északnyugat-Svájci Alkalmazott Tudományok Egyetemének digitális transzformáció professzora szerint az ilyen esetek nem egyediek. „Svájcban minden tizedik kis- és középvállalkozást már megkárosítottak kiberbűnözők” – állítja Peter, hivatkozva egy tavalyi kiberbiztonsági tanulmányra. A professzor szerint különösen azok az ágazatok vannak veszélyben, amelyek még a digitális átalakulás folyamatában vannak, mint például a mezőgazdaság.

„A nemzetközi hackerbandák rendkívül professzionálisak, és szándékosan célozzák meg azokat a szervezeteket, amelyek még a digitális átalakulás elején járnak. Ha a kiberbiztonságról beszélünk, a mezőgazdaság jelenleg ott tart, ahol a bankok és biztosítótársaságok tizenöt évvel ezelőtt voltak” – mondja Peter.

Ez az eset világosan rámutat arra, hogy a digitalizáció előnyei mellett komoly kockázatok is leselkednek a mezőgazdasági ágazatra. A gazdálkodóknak fel kell készülniük a kiberbiztonsági fenyegetésekre, és megfelelő intézkedéseket kell tenniük annak érdekében, hogy megvédjék a gazdaságuk működéséhez szükséges adatokat és rendszereket.