Tam_Bau
MENÜ
2024. október 18.
Lukács

Nálunk is kapható és termeszthető

agroinform.hu

A vadcitrom vagy télálló citrom (Poncirus trifoliata) a rutafélék (Rutaceae) családjának tagja.

Nem csak látványában hasonlít a közönséges citromra, a vadcitrom a citrusok közeli rokona. Észak-Kínában és Koreában őshonos, de ma már hazánkban is kapható és termeszthető, hiszen a növény fagytűrő és a nálunk ritkán lehulló havat is tolerálja. Dekoratív megjelenése és strapabírósága, valamint viszonylag alacsony ára (5000 Ft) miatt egyre népszerűbb a kertbarátok körében.

A vadcitrom a citrusfélékhez hasonlóan kedveli a napsütötte, szellős helyeket, ahol bőségesen éri a fény, ugyanakkor védve van a legzordabb, legkellemetlenebb fagyos szelektől. A jó vízelvezetésű talajban érzi magát jól, ezért erről mindig gondoskodni kell, és lehetőség szerint kavicsréteget tenni a cserép aljára. A pangó víz gyorsan tönkreteszi, ezért ezt mindenképp el kell kerülni, és az optimális öntözésre szigorúan ügyelni kell.

 A vadcitrom nem kényes, de azért jobban érzi magát, ha megkapja a számára igazán előnyös, kissé savas, humuszban gazdag virágföldet, amibe előzőleg egy kis szerves trágyát vagy komposztot kevertünk. Ettől csak még bőségesebben ontja majd a virágokat és még egészségesebb hajtásokat hoz, ezért érdemes rá időt, energiát és pénzt szánni minden évben.

A szárazabb időszakokat jól tűri, de azért nem szabad kiszárítani – ha például több napra elutazunk otthonról, vagy igazán forró nyári hetek követik egymást, mindenképp gondoskodnunk kell a rendszeres locsolásáról.
Szakemberek szerint érdemes évente egyszer formára metszeni, hogy karbantartsuk a növekedését és megőrizzük szépséges formáját. Ha nagyon sűrű a növény, belül is érdemes kicsit megritkítani, hogy a napsugarak mindenhol elérjék.
Télire nem kell levinni a pincébe, de ha fiatal a növényünk, jobb, ha betakarjuk, nehogy ártsanak neki a keményebb éjszakai fagyok.
Ősszel beérő termése savanyú, talán a lime-hoz hasonlítható. Aki kedveli a fanyar, citrusos ízeket, készíthet belőle dzsemet, lekvárt, szörpöt, de kekszfélékbe, süteményekbe is belefacsarhatja a levét.
Kártevők ritkán támadják meg. Ha mégis ilyen problémával kell szembenéznünk, érdemes organikus rovarirtó szereket használni.