MENÜ
2025. február 19.
Zsuzsanna
Se nem spenót, se nem brokkoli: rapini

Se nem spenót, se nem brokkoli: rapini

mindmegette.hu / istockphoto.com

A rapini kesernyés, enyhén diós ízű, hasonló a mustárzöldséghez vagy a kelkáposztához.

Hallottál már a rapiniről? Ez a különleges, karakteres zöldség a káposztafélék csoportjába tartozik és brokkolirózsa néven is ismert. Sajnos nálunk még alig-alig bukkan fel a zöldségespultok kínálatában, de Olaszországban gyakran szerepel az étlapon.

Bár a címben is utaltunk arra, hogy legközelebb a brokkolihoz és a spenóthoz áll, a raipini íze valójában egyikéhez sem hasonlít. Ez jó hír lehet azoknak, akik nem kifejezetten kedvelik ezt a két zöldséget, hiszen így van esély, hogy a rapini édeskés, picit kesernyés ízét megszeretik.

Rapini, az olaszok és a spanyolok kedvence

A rapini elsősorban Olaszországban, annak is a déli részén népszerű. A rapa, a friarielli, a broccoletti, a broccoli rabe vagy a raab név ugyanezt a zöldséget takarja. Rendszertani besorolásával szemben íze és állaga közelebb áll a spenóthoz, mint a brokkolihoz. Rokonai között pedig olyan népszerűségnek örvendő zöldségfélékkel büszkélkedhet, mint a tarlórépa, illetve az egyre népszerűbb bordáskel, vagyis pak choi.

Párolva, grillezve vagy főzve is fogyasztható, de mindenképpen rövid hőkezelést igényel, hogy megőrizze az ízét és a tápanyagtartalmát. Leggyakrabban húsételek mellé fogyasztják köretként, de kiválóan megállja a helyét szendvicsben, vagy pizzafeltétként is. Nem csak finom, hanem igazán egészséges is a rapini, hiszen bővelkedik K-, C-, A-, E- és B-vitaminban, továbbá tartalmaz vasat és mangánt is.

A rapini íze és állaga

A rapini kesernyés, enyhén diós ízű, hasonló a mustárzöldséghez vagy a kelkáposztához. A levelei, szára és apró bimbói egyaránt fogyaszthatók.

Miért egészséges a rapini? Magas rosttartalmú, így támogatja az emésztést. Alacsony kalóriatartalmú, így diétás étrendben is ideális. Gazdag A- és B6-vitmainban, jó kalcium-, kálium-, vas-, folsav-, cink-, foszfor- és béta-karotin-forrás, ezért segít az immunrendszerünk erősítésében, védi a csontokat, az antioxidáns hatása miatt támogatja az immunrendszer működését és a rákmegelőzésben is fontos szerepe van.

Így készül a rapinis tészta

Hozzávalók:

40 dkg orecchiette tészta
1 kg rapini
1 ek. extra szűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
8 szardella filé olívaolajban

bors
fenyőmag
5 dkg sózott ricotta

Elkészítés:

A tésztát és a rapinit forrásba lévő sós vízbe tesszük kb. 10 percre.
Közben az olívaolajat felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Levesszük a hőfokot és hozzáadjuk a szardellafilét. Sózzuk, borsozzuk.
A serpenyőbe tesszük a leszűrt tésztát és a rapinit, és jól elkeverjük.
Sós ricottával és fenyőmaggal díszítjük (opcionális).

Így termeszthetünk rapinit

Hazánkban sajnos egyelőre nehéz hozzájutni, leginkább nyáron tudjuk megvásárolni, főleg a termelőktől, termelői piacon. Éppen ezért ne féljünk belevágni a termesztésébe – írja az Agroinform. A rapini magjait április és augusztus között érdemes elvetni, tenyészideje pedig körülbelül 55 nap, így körülbelül két hónappal a vetése után már fogyaszthatjuk is. Akár kora ősszel is vethető. Friss leveles hajtásait és bimbóit fogyaszthatjuk, mielőtt virágai kinyílnának.