Se nem spenót, se nem brokkoli: rapini
A rapini kesernyés, enyhén diós ízű, hasonló a mustárzöldséghez vagy a kelkáposztához.
Hallottál már a rapiniről? Ez a különleges, karakteres zöldség a káposztafélék csoportjába tartozik és brokkolirózsa néven is ismert. Sajnos nálunk még alig-alig bukkan fel a zöldségespultok kínálatában, de Olaszországban gyakran szerepel az étlapon.
Bár a címben is utaltunk arra, hogy legközelebb a brokkolihoz és a spenóthoz áll, a raipini íze valójában egyikéhez sem hasonlít. Ez jó hír lehet azoknak, akik nem kifejezetten kedvelik ezt a két zöldséget, hiszen így van esély, hogy a rapini édeskés, picit kesernyés ízét megszeretik.
Rapini, az olaszok és a spanyolok kedvence
A rapini elsősorban Olaszországban, annak is a déli részén népszerű. A rapa, a friarielli, a broccoletti, a broccoli rabe vagy a raab név ugyanezt a zöldséget takarja. Rendszertani besorolásával szemben íze és állaga közelebb áll a spenóthoz, mint a brokkolihoz. Rokonai között pedig olyan népszerűségnek örvendő zöldségfélékkel büszkélkedhet, mint a tarlórépa, illetve az egyre népszerűbb bordáskel, vagyis pak choi.
Párolva, grillezve vagy főzve is fogyasztható, de mindenképpen rövid hőkezelést igényel, hogy megőrizze az ízét és a tápanyagtartalmát. Leggyakrabban húsételek mellé fogyasztják köretként, de kiválóan megállja a helyét szendvicsben, vagy pizzafeltétként is. Nem csak finom, hanem igazán egészséges is a rapini, hiszen bővelkedik K-, C-, A-, E- és B-vitaminban, továbbá tartalmaz vasat és mangánt is.
A rapini íze és állaga
A rapini kesernyés, enyhén diós ízű, hasonló a mustárzöldséghez vagy a kelkáposztához. A levelei, szára és apró bimbói egyaránt fogyaszthatók.
Miért egészséges a rapini? Magas rosttartalmú, így támogatja az emésztést. Alacsony kalóriatartalmú, így diétás étrendben is ideális. Gazdag A- és B6-vitmainban, jó kalcium-, kálium-, vas-, folsav-, cink-, foszfor- és béta-karotin-forrás, ezért segít az immunrendszerünk erősítésében, védi a csontokat, az antioxidáns hatása miatt támogatja az immunrendszer működését és a rákmegelőzésben is fontos szerepe van.
Így készül a rapinis tészta
Hozzávalók:
40 dkg orecchiette tészta
1 kg rapini
1 ek. extra szűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
8 szardella filé olívaolajban
só
bors
fenyőmag
5 dkg sózott ricotta
Elkészítés:
A tésztát és a rapinit forrásba lévő sós vízbe tesszük kb. 10 percre.
Közben az olívaolajat felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Levesszük a hőfokot és hozzáadjuk a szardellafilét. Sózzuk, borsozzuk.
A serpenyőbe tesszük a leszűrt tésztát és a rapinit, és jól elkeverjük.
Sós ricottával és fenyőmaggal díszítjük (opcionális).
Így termeszthetünk rapinit
Hazánkban sajnos egyelőre nehéz hozzájutni, leginkább nyáron tudjuk megvásárolni, főleg a termelőktől, termelői piacon. Éppen ezért ne féljünk belevágni a termesztésébe – írja az Agroinform. A rapini magjait április és augusztus között érdemes elvetni, tenyészideje pedig körülbelül 55 nap, így körülbelül két hónappal a vetése után már fogyaszthatjuk is. Akár kora ősszel is vethető. Friss leveles hajtásait és bimbóit fogyaszthatjuk, mielőtt virágai kinyílnának.