Sophia Loren és a szardellavaj
Az olasz filmdíva nagy szegénységben nőtt fel, a nagymamája tudta, hogyan lehet kevésből finom ételeket varázsolni.
My Life című önéletrajzában írja, hogy az éhség volt gyermekkora fő témája a háború alatt. A borzalmak éveiben a család, az otthon illata védte meg őket, és az illatok visszavezetik a gyermekkorba, fogalmaz az Oscar-díjas színésznő. „Számomra az étel szent”, mondja Loren, aki férjét, a szintén világhírű rendező Carlo Pontit „involtinónak” (olasz borjúrolád, ami a kedvenc étele) hívta. A Der Spiegel most egy egyszerű, de csodás receptjét említi: Sophia Loren spagettije szardellavajjal. Ebben a fokhagymával főtt paradicsomszósz mennyei kombinációt alkot a tésztát beborító szardellavajjal. Utóbbit egyszerű elkészíteni: 4 főre 12-14 db szardellát lemosunk, szárazra törlünk, durvára vágunk és mozsártörőben vagy aprítóban összekeverjük 125 gramm szobahőmérsékletű vajjal és egy evőkanál citromlével. Golyót formázunk belőle, és a hűtőbe tesszük. Nem csak spagettihez használható.