Tele van baktériummal, mégis szuperegészséges
Annyira egészséges, hogy még a legkomolyabb betegségekkel is felveszi a küzdelmet.
Savanyúság nélkül elképzelhetetlen lenne a magyarok élete. Nem létezhet rántott hús vagy pörkölt egy finom kovászos uborka nélkül. Ha viszont egy kis újdonságra vágysz a paprika, ecetes uborka, csalamádé után, akkor bírni fogod a világ egyik leghíresebb koreai ételét, a kimchit. Ígérjük, hogy ugyanolyan elégedett leszel vele, mint a kedvenc savanyú káposztáddal.
A kimchi egy hagyományos koreai étel, amit sózott-erjesztett zöldségekből készítenek. Jellemzően káposztát, retket, fokhagymát, bambuszrügyet, sárgarépát, uborkát használnak hozzá, ezek mellett pedig olyan fűszereket tartalmaz, mint a só, hagyma, fokhagyma, gyömbér és chili paprika.
A kimchit általában néhány napig vagy hétig szokás erjeszteni, de akár már az elkészítést követően azonnal frissen is fogyasztható. Ha kicsit türelmesebb vagy, akkor természetesen zamatosabb és határozottabb ízt fogsz kapni.
Hogyan hat a szervezetre?
A hagyományosan elkészített magyar savanyúságok nagyon egészségesek, hiszen tele vannak vitaminokkal és probiotikumokkal. De vajon milyen hatással van a szervezetedre a kimchi? A választ a healthline cikkében találtuk meg. Mint kiderült, a kimchi alacsony kalóriatartalmú, viszont annál több hasznos tápanyag található benne. Ilyen például a vas, folsav, valamint a B6-vitamin. És természetesen csakúgy, mint a magyar savanyúságok, a kimchi is rengeteg probiotikumot tartalmaz, ami segít a betegségek megelőzésében és kezelésében.
Ezenfelül a kimchiben megtalálható a speciális Lactobacillus kimchii tejsavbaktérium törzs, ami szintén hatékonyan erősíti az immunrendszert (a kimchiben mutatták ki először, ezért róla nevezték el). Ha mindez nem lenne elég: a kimchi csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát a szervezetben található gyulladások enyhítésével és a koleszterinszint "beállításával".
Ha te is kipróbálnád
Ha megjött a kedved az elkészítéséhez, akkor próbáld ki a mi személyes kedvencünket. Íme!
Hozzávalók
1 közepes fej kínai kel
1/4 csésze jódmentes tengeri só
víz, lehetőleg desztillált vagy szűrt
1 evőkanál reszelt fokhagyma (5-6 gerezd)
1 teáskanál reszelt hámozott friss gyömbér
1 teáskanál kristálycukor
2 evőkanál halszósz
1-5 evőkanál koreai pirospaprika pehely
200 gramm daikon retek, meghámozva és gyufaszál vékonyságúra vágva
4 közepes mogyoróhagyma, megvágva és 2-3 centis darabokra vágva
Így készül
Vágjuk 5 centiméteres darabokra a kínai kelt.
Sózzuk meg alaposan és tegyük bele egy nagy tálba. Jól masszírozzuk bele a sót.
Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát. Tegyünk valamilyen nehezéket a tetejére és hagyjuk 1-2 órán át állni.
Öblítsük le és tegyük egy szűrőbe, hogy lecsepegjen.
Most készítsük el a kimchi pasztát. Ehhez tegyük egy tányérba a fokhagymát, a gyömbért, a cukrot és a halszószt és keverjük sima masszává.
Keverjük hozzá a pirospaprika pelyhet.
Adjuk a zöldségeket a kimchi pasztához.
Nyomkodjuk ki a vizet a káposztából és adjuk hozzá a pasztához.
Keverjük össze alaposan és óvatosan dolgozzuk bele a masszát a zöldségekbe. (A kesztyű itt erősen ajánlott, hogy megvédjük a kezünket a csípős paprikától.)
Tegyük a kimchit kitisztított üvegekbe. Nyomkodjuk le a zöldségeket úgy, hogy a belőlük kifolyó lé legalább 3 centiméterre ellepje azokat. Zárjuk le az üvegeket.
Hagyjuk erjedni 1-5 napig. Tegyük az üvegeket hűvös, árnyékos helyre.
Naponta nézzük meg, hogy halad az erjedés.
Kóstoljuk meg. Ha már érettnek tűnik, akkor tegyük be a hűtőbe. Akkor lesz a legfinomabb, ha legalább 2 hétig állni hagyjuk a hűtőben.