Vércukorcsökkentő liszt
Egy lisztkeverékből olyan kenyér süthető, ami hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet.
Az egészségesebb pékáruk előállítását célzó kutatás során kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből az ATT szerint olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet, végső soron pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásához járul hozzá.
A cukorbetegségeknek kifejlesztett liszt hüvelyeseken alapul
A hüvelyesekből álló összetevői között szerepel a
csicseriborsó,
a lencse
és a bab.
Ezek a hüvelyesek fontos szerepet játszanak az egészséges testsúly fenntartásában és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. Hogy kiderüljön, valóban olyan egyedülálló-e ez a potenciálisan úttörő liszt, mint ahogy azt alkotói állítják, a csapat tagjai először egészséges emberen tesztelték a a kísérleti kenyér hatását.
Embereken is tesztelték a kísérleti kenyér hatását
A kísérletben résztvevőknek 30 és 60 százalékos csicseriborsólisztet tartalmazó kenyeret kellett enniük. Hogy az ilyen kenyér fogyasztásának ízélményét kissé fokozzák, a kutatók felajánlották az önkénteseknek, hogy cukormentes lekvárral fogyasszák a kenyeret. Az eredmények meglepően jótékony hatásúnak bizonyultak.
Az egészségesek tesztalanyok hosszabb ideig tartó teltségérzetről számoltak be. Esetükben a vérvizsgálatok azt is kimutatták, hogy az étkezés a teltségérzetért felelős hormonok kiválasztásának növekedéséhez vezetett.
A cukorbetegséggel küzdők teszteredményei pedig azt mutatták ki, hogy a csicseriborsólisztet tartalmazó kenyér 40 százalékkal csökkentette a vércukorszintet.
A kedvező eredmény a kutatók szerint a keményítő hosszabb lebontásának utóhatása a szervezetben. Ugyanakkor hangsúlyozzák, nem könnyű feladat az embereket arra ösztönözni, hogy változtassanak étkezési szokásaikon az esetleges egészségügyi problémák megelőzése és leküzdése érdekében, de az ilyen előrelépéseknek kulcsszerepet kell játszaniuk a közvélemény hozzáállásának megváltoztatásában.
A kutatás eredményét a The American Journal of Clinical Nutrition című szakmai folyóiratban tették közzé.