Vigyázat, gyakran hamisítják!
Az oregánó a leggyakrabban hamisított fűszerek egyike.
A gyógyszer- és mézhamisításról sokat hallhattál mostanában. Az viszont meglepő információ lehet, hogy egyes fűszereket is gyakran hamisítanak.
Az oregánó a leggyakrabban hamisított fűszerek egyike – derült ki az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer közelmúltbeli Facebook-posztjából. A lengyel Food Fakty Portal cikkére hivatkozva azt írták, hogy a hatóságok folyamatosan igyekeznek kiszűrni a hamisítványokat, ám ettől még nagyon fontos, hogy a fogyasztók is elővigyázatosak legyenek.
A beszámoló szerint az oregánót a leggyakrabban mirtusz-, olajfa-, babér-, mogyoró- és majoránnalevéllel, illetve sóskával vagy kakukkfűvel helyettesítik. Ha tehát nem szeretnéd, hogy átverjenek, mindig kizárólag megbízható forrásból származó, lehetőleg ismert márkájú oregánót vásárolj.
Miért ilyen népszerű az oregánó?
Az oregánó – más néven özönséges szurokfű vagy vadmajoránna – egyébként valószínűleg azért szerepel a legtöbbet hamisított fűszerek között, mert számos előnyös tulajdonsága van, és nem csupán az ételek ízesítésére, hanem kozmetikumok előállításánál és a gyógyászatban is szívesen használják illatos leveleit. Gyulladásgátló, parazita-, gomba- és vírusellenes, valamint antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, jó hatással van továbbá a májra is.