A bundás kenyér főételnek vagy desszertnek
A francia bundás kenyér főételnek is beillik egy könnyű zöldségleves után.
Bár édessége miatt főzelékre feltétnek nem az igazi, a french toast, avagy francia bundás kenyér főételnek is beillik egy könnyű zöldségleves után.
4 db szikkadt, vastag szelet kalács, vagy briós
2 db egész tojás
1 dl tej
1 dl tejszín
1 tkanál őrölt fahéj
1 ekanál méz
só
5 dkg vaj
A tejet simára keverem a tejszínnel és a tojásokkal, a mézzel, a fahéjjal, sózom. A szikkadt kalácsokat belenyomkodon, szívják magukat nagyon puhára. Ezt akár meg lehet csinálni előző nap is és egy zárható dobozban a hűtőszekrényben tárolni.
A vajat felolvasztom, és a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütöm benne. Kívül ropog, belül szaftos, egyszerű desszertnek is beillik.
A fahéj elhagyásával egy különösen finom bundás kenyeret kapunk, amely a sós felhasználási lehetőségeknek -főzelék feltét, önálló étel- is megfelel.