Harminc éves tévedés
Egy megdöbbentő állítás ellentmond annak a tanácsnak, amelyet az orvostudományban az utóbbi 30 évben követtek.
A szakértők most azt állítják, hogy az 1983-ra datálható irányelveket, amelyek a szívbetegség okozta halálozás csökkentését célozták, nem támasztották alá kísérleti bizonyítékok. Az irányelveket egy olyan korszakban vezették be Nagy-Britanniában, amikor az átlagos brit étrend egyötödét tették ki az olyan telített zsírok, mint például a vaj, a tejszín és a zsírosabb húsok. Akkor a brit orvosi testület azt tanácsolta az embereknek, hogy csökkentsék zsírbevitelüket a teljes energiafogyasztás 30 százalékára, a telített zsírfogyasztást pedig 10 százalékára, és ezzel párhuzamosan növeljék az elfogyasztott szénhidrátok mennyiségét.
Az élelmiszeripar ennek hatására vezette be a zsírszegény vajakat és a koleszterincsökkentő termékeket, a vásárlók pedig kerülték a sajtokat, a tejet és a tejszínt.
Most azonban egyes szakértők azt állítják, hogy részben ez a tanács felelős az elhízás járványért, mert arra ösztönözték az embereket, hogy növeljék az étrendi szénhidrátbevitelüket.
A BMJ Open Heart szakfolyóiratban megjelent új áttekintés szerint a kísérletekből származó eredmények nem támasztották alá ezt a tanácsot.