Pár hét alatt felpörgeti agyunkat
A nemrégiben végzett kutatás a vörös áfonya a kognitív funkciókra gyakorolt hatását figyelte meg.
Figyelemre méltó javulást mutattak az idegi működésükben, a memóriában és az agyi véráramlás fokozódásában azoknál az embereknél, akik rendszeresen áfonyát fogyasztanak.
A rossz koleszterin szintjének csökkentése mellett a vörös áfonya a memória javításával és az agyműködés fokozásával megelőzheti a demenciát – írja a PsyBlog.
Egy tanulmány szerint napi egy csésze vörös áfonya csökkenti a neurodegeneratív betegségek kockázatát. Ugyanis gazdag polifenolokban, többek között proantocianidinekben, antocianinekben, hidroxifahéjsavakban és flavonolokban.
A polifenolok erős antioxidánsok, amelyek gyulladáscsökkentő és vérnyomáscsökkentő hatásukról ismertek.
A nemrégiben végzett kutatás a vörös áfonya a kognitív funkciókra gyakorolt hatását figyelte meg. A vizsgálatban 50 évesek, illetve ennél idősebb személyek vettek részt, akiket 12 héten keresztül követtek nyomon.
Dr. David Vauzour, a tanulmány vezető szerzője elmondta:
A demencia 2050-re várhatóan mintegy 152 millió embert érint majd. Nincs ismert gyógymód, ezért létfontosságú, hogy olyan módosítható életmódbeli beavatkozásokat keressünk, mint például az étrend, amelyek segíthetnek csökkenteni a betegség kockázatát és terhét. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a magasabb étrendi flavonoidbevitel a kognitív hanyatlás és a demencia lassabb ütemével jár együtt.
A vizsgálatban két csoportra osztották az embereket; az egyik napi két tasak (egyenként 4,5 g) fagyasztva szárított áfonyaport kapott, ami 100 g vagy egy csésze friss áfonyának felel meg, a másik csoport pedig placebót szedett.
Azok a résztvevők, akik tényleg áfonyát kaptak, figyelemre méltó javulást mutattak az idegi működésükben, a vizuális epizodikus memóriában (a mindennapi eseményekre való emlékezésben) és az agyi véráramlás fokozódásában.
Azt találtuk, hogy azok a résztvevők, akik áfonyaport fogyasztottak, jelentősen jobb memóriateljesítményt mutattak. Az alapvető tápanyagok, például az oxigén és a glükóz párosult az agy fontos részeihez, amelyek támogatják a megismerést – különösen a memória előhívását. – tette hozzá Dr. Vauzour.