Tam_Bau
MENÜ
2024. december 14.
Szilárda

Zöldségek, melyeket télen is termeszthetünk

agroforum.hu/Görög-Henézi Ágnes

Jól tűrik a fagyot, sőt, néhányuk íze még javul is hideg hatására.

A helyi téli zöldségekből ízletes szezonális ételek készíthetők, és vitaminkészítmények helyett természetes forrásból származó tápanyagokkal látnak el minket. Vannak olyan zöldségfajták, amelyek jól tűrik a fagyot, sőt, néhányuk íze még javul is hideg hatására.

A téli zöldségek lehetővé teszik, hogy a nyár végi és őszi betakarítási időszak után se kelljen lemondanunk a friss kerti zöldségekről. Vannak olyan fajták, amelyeket a hideg időben is szüretelhetünk, feldolgozhatunk és tárolhatunk.

Ezek a növények nemcsak fagyállóak, hanem néhány esetben a fagy még javítja is az ízüket. A tartós hideg hatására a növények anyagcseréje lelassul, és a cukor, valamint más ízanyagok a levelekben, gyökerekben és gumókban halmozódnak fel.

Mi az a téli zöldség?

A téli zöldségek azok a növények, amelyeket októbertől márciusig is a szabadban maradhatnak. Egyesek kifejezetten jól bírják a hideg időt, míg másokat a fagyok előtt érdemes betakarítani.

Igazi fagyálló zöldségek

Kelbimbó A kelbimbó a téli zöldségek királya! Ráadásul akár februárig is szüretelhetjük, még különösebb fagyvédelem nélkül is.

Kelkáposzta A kelkáposzta akár tavaszig is a kertben maradhat.

Fodros kel Azt tartják róla, hogy csak akkor igazán finom, ha már kapott egy kis fagyot. A fodros kel könnyen termeszthető, kezdőknek is ideális választás, és sokoldalúan felhasználható.

Póréhagyma A póréhagyma egész télen át a kertben maradhat, és szükség szerint frissen szedhetjük. Ha azonban a talaj megfagy, nehéz lehet kihúzni a földből, ezért érdemes előre gondoskodni a betakarításról egy fagyos időszak előtt.

Madársaláta A madársaláta tipikus téli zöldség, amelyet a fagyos hónapok alatt folyamatosan szüretelhetünk. Könnyű termeszteni, és kiváló karácsonyi saláta készülhet belőle.

Paszternák Ez az aromás gyökérzöldség remek téli alapanyag, és a hideg hatására még édesebbé válik. A mulccsal fedett ágyásban egész télen át tárolható.

Spenót A szeptemberben vetett spenót egész télen át szüretelhető. Csak a külső leveleket szedjük le, hogy a növény tovább növekedjen.

Karalábé A karalábé kifejezetten jól bírja a hideget, de fagyos éjszakákon érdemes letakarni.

Fejes káposzta és vöröskáposzta Mindkét káposztafajta termeszthető télen is, de nagy fagyok előtt érdemes betakarítani vagy savanyúságként tartósítani.

Fekete retek Ez a csípős, aromás zöldség kifejezetten egészséges és különleges ízt ad a téli konyhának.

Tarlórépa Ez a méltatlanul mellőzött zöldség remek választás a hideg hónapokra. Könnyen átvészelik az enyhébb fagyokat.

Kínai kel A kínai kel lágyabb, mint a fejes káposzta, ezért csak enyhe fagyokat visel el.

Zeller A zeller könnyen átvészeli a hideget, de ha tárolni szeretnénk, inkább a fagyok előtt szedjük.

Cékla A cékla sokoldalúan felhasználható. Fagy előtt érdemes betakarítani, ha tárolni szeretnénk.

Sárgarépa A sárgarépa télálló, és mulccsal fedve egész télen frissen kint tartható. A hideg hatására a répák különösen édesek.

Mángold A mángold meglepően fagyálló, és akár karácsonyig is a kertben hagyható.

Téli zöldségek tárolása

A téli zöldségek általában jól tárolhatók, köszönhetően a külső védőrétegüknek, amely csökkenti a vízveszteséget és védi őket a káros hatásoktól. Hűvös, száraz helyen (például pincében vagy fagymentes garázsban) akár hónapokig is frissek maradnak.

Tippek a téli zöldségek termesztéséhez és betakarításához

Erős fagyok és havazás esetén védelmet nyújt a növényeknek.Lomb- vagy szalmatakaróval a gyökérzöldségek télen is szedhetők.A nagyobb fagyok előtt érdemes betakarítani azokat a zöldségeket, amelyek nem viselik jól a hosszú ideig tartó hideget.